Gröt!

” Bebisgröt”
Många är vi som ger våra små gröt. Det är en bra rätt att börja med då den innehåller mycket näring som järn och zink. Dessa är viktiga beståndsdelar för att ditt barn ska växa, och att blanda i frukt med C-vitamin ger inte bara en god smak utan hjälper också kroppen tillgodogöra sig järnet.
Här kommer ett recept på hemmagjord gröt, som jag gett min dotter sedan några veckor tillbaka. Kan jag välja att inte ge dottern gröt som innehåller maltodextrin, vassle, skummjölk, palmolja, emulgeringsmedel etc så gör jag det. ( som vissa köpegrötar)
Hon är nyligen fyllda 5 månader. Än så länge är hennes portion bara en teskeds storlek ungefär, men jag gör en sats som den nedan och ställer i kylen. Serverar den med aprikospure.

2 matskedar malen havregryn
2 dl vatten
1 tsk rapsolja
1 tsk nyponpulver
1 tsk paltbröd (Malet för hand eller med maskin)
0,25 dl gyllenmust

Koka upp ingredienserna. Låt sjuda en stund och ställ sedan av den ifrån värmen. Tillsätt nyponpulver och låt den svalna och servera med en pure för smakens skull samt för att lättare ta upp järnet.

Paltbröd är mycket järnrikt. Paltbröd hittar du bland knäckebrödet i livsmedelsbutiken.
Nyponskalsmjölet är rikt på C-vitamin,järn, bioflavonoider och antioxidanter. Dessutom underlättar nyponmjölet järnupptaget i aprikoserna.
Aprikospurén innehåller folater, fosfor, järn, kalium, magnesium och vitamin A och E.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s