Arsenik i barnmaten

Texten nedan är hämtad från denna vettiga blogg. – Barnakuten.se

Ge inte ditt barn risbaserad gröt eller välling – om tungmetaller i barnmat4 februari, 2013 Matdoktor cecilia
Härom veckan släppte Livsmedelsverket ett pressmeddelande om att de funnit höga halter av tungmetaller i vällingpulver och grötpulver.

Ris innehåller mycket arsenik

Det är tydligen väl känt bland livsmedelsforskare att ris innehåller mycket arsenik. Det ska bero på bevattning med arsenikinnehållande vatten så det är mycket möjligt att det varierar beroende på tillverkningsland. Såvitt jag vet finns inga regler kring vilket vatten som får användas i reglerna för ekologisk odling, utan man använder det lokala vattnet. Det innebär att ett ekomärke inte skyddar från arsenikinnehållande ris.

Hur mycket arsenik är farligt?

Livsmedelsverket refererar till en studie som jämfört intellektuella förmågor hos barn vars dricksvatten var mindre än 5 mikrog/L eller över 50 mikrog/L. Barnen vars dricksvatten innehöll mer än 50 mikrog/L hade sämre intellektuell utveckling än de vars dricksvatten innehöll mindre än 5 mikrog/L.

Ett ”naturligt experiment” har studerats i staden Antofagasta i norra Chile där man hade en väldigt hög exponering för arsenik i dricksvatten mellan 1958 och 1971 då ett arsenikreningsverk installerades. Barn som föddes mellan 1958 och 1970 utsattes för 870 mikrog/L av arsenik i dricksvatten, därefter kring 90 mikrog/L. De barn som utsatts för 870 mikrog/L under barndomen hade 10 gånger ökad dödlighet i levercancer och ökad dödlighet i lungcancer och annan lungsjukdom som vuxna jämfört med de barnen som föddes senare efter att reningsverket installerats.

Nuvarande gränsvärde för arsenik i dricksvatten i EU är 10 mikrog/L.

Vilka produkter innehåller för mycket arsenik?

EnaGo mjölkfri välling 19,2 mikrog/kg

First Flavor från Babynat 17,6 mikrog/kg

Céréales kakao från Babybio 16,5 mikrog/kg

Sinlac specialgröt från Nestlé 28,1 mikrog/kg

Enago mjölkfri banangröt 11,4 mikrog/kg

Semper risgröt med äpple och mango 23,1 mikrog/kg

Semper banangröt 12,8 mikrog/kg

Cerelac risgröt från Nestlé 28,6 mikrog/kg

God Natt! Risgröt med grönsaker från HIPP 22,0 mikrog/kg

First organic wholegrain baby rice från Organix 41,4 mikrog/kg

Baby’s first food The ultimate four grain porrige 12,5 mikrog/kg

Rice porrige från Holle 31,3 mikrog/kg

Pama minutris från Quaker 32,3 mikrog/kg

Ricedrink organic från Rice Dream 18,3 mikrog/kg

Risdryck naturell från Carlshamn 30,4 mikrog/kg

Vilka produkter ska jag välja?

Livsmedelsverket har undersökt i princip alla produkter på den svenska marknaden; modersmjölksersättning, gröt och välling inklusive specialnäringar för barn med allergier eller ämnesomsättningsrubbningar. Alla utom de jag nämnt ovan innehåller mycket små mängder arsenik. De har också analyserat mammamjölk från 90 svenska mammor, och den innehöll nästan ingen arsenik alls! De analyserade också havregryn och skrädmjöl som innehöll väldigt lite arsenik.

Mitt barn är mjölkallergiskt, hur ska jag tänka då?
Om du (liksom jag för övrigt) har gett ditt barn mjölkfri gröt och välling som ingår i listan ovan tycker jag du ska sluta med det. Det är inte en så bra idé att ge sojabaserade produkter eftersom barn som är komjölksproteinallergiska löper risk att utveckla allergi även mot soja. Som jag skrev i ett tidigare inlägg ger industritillverkad välling eller gröt ett viktigt järntillskott. Tills det kommer nya produkter på marknaden föreslår jag att du järnberikar egenkokt havregrynsgröt med tunnpaltbröd, eller ger barnet en halv till en skiva tunnpaltbröd som smörgås varje dag. Eller ger blodpudding ett par gånger i veckan.

Ska man ge barn ris överhuvudtaget?
Inte varje dag skulle jag säga utifrån att allt ris verkar innehålla mycket arsenik. Välj gärna pasta eller potatis eller matvete/mathavre/matkorn i stället. Men enstaka portioner ris ger ju inte i närheten av det arsenikintag som barnet får om det dricker en flaska risbaserad välling dagligen. Jag kommer att fortsätta ge mina barn ris någon gång i veckan, plus att de får det på förskolan ibland. Men inga mer risbaserade drycker och vällingar hos oss!

Bly och kadmium då?
Livsmedelsverket undersökte även förekomsten av bly och kadmium i dessa produkter, och som tur var låg de under alla gränsvärden i alla produkter. Livsmedelsverket spekulerar visserligen i om man borde ha lägre gränsvärden för spädbarn, och om det är ok att en produkt bara ligger 6 gånger under gränsvärdet när man gärna skulle vilja att den ligger 10 gånger under gränsvärdet, och det får de väl göra. Jag blir i alla fall lugnad i fråga om bly- och kadmiuminnehåll.” Texten är alltså hämtad härifrån.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s