Söka Förskoleplats / Reggio Emilia

Från 4 månaders ålder så kan man söka förskoleplats. Det är bra att göra det så fort man får om man vill ha chans till sitt förstahandsval. Ju fler dagar man stått i kö, desto större chans har man att få den plats man vill ha.
Vi fick iväg vår ansökan ngn vecka efter dotterns 4 månaders dag, så vi håller tummarna att vi får den förskolan vi vill ha till hösten 2015! Då kommer dottern vara ca 1 år och 8 månader.

Förskolan vi valde som nummer ett i rangordningen jobbar efter Reggio Emilias pedagogik. Vi blev helt sålda på stället, och på kvinnan som visade oss runt.. Hon brann verkligen för barnen och sin verksamhet, det verkligen strålade om henne när hon ivrigt berättade om förskolan.

”Reggio Emilia”
En bärande idé i pedagogiken är att utveckla barnens alla uttrycksmöjligheter. Att barn har hundra språk är ett vedertaget förhållningssätt. Pedagogen (den vuxne) ska inte värdera eller påverka på vilket sätt barnet vill eller ska ha möjlighet till att uttrycka sig. Därför används lekmateriel som oftast inte är färdiga. Exempelvis dockor, bilar och pussel är väldigt givna hur man använder dem, istället får barnet andra typer av material som öppnar möjligheten att vrida och vända på sin fantasi. Barnets lekfulla förundran tas till vara genom att pedagogen ser sig själv som medforskande i livets alla delar som är nya för barnet. Pedagogen bör helst inte ge färdiga svar på frågor, utan istället finnas med som ett stöd för barnet när det funderar på hur det kan lära sig förstå det som det funderar på. / http://sv.wikipedia.org/wiki/Reggio_Emilia-pedagogik

”Reggio Emilia är ett pedagogiskt förhållningssätt som bygger på tron på människans möjligheter, respekt för barnet och en övertygelse om att alla barn föds rika och intelligenta med en inneboende drivkraft att utforska världen. Det är ett arbetssätt som uppmuntrar tron på den egna förmågan, olikhet, solidaritet och samarbete.

Genom att skapa en miljö som är inspirerande, självinstruerande, tillgänglig och åldersanpassad ska barnet kunna påverka sin egen vardag och på så sätt ta makten över sin dag på förskolan. Material ska vara väl synligt och tillgängligt för barnen. Miljön ska inbjuda till lek och aktivitet och vara rik på sinnesupplevelser för att skapa nyfikenhet, lust och förundran hos barnen.
Inom Reggio Emilia filosofin är det processen och inte den färdiga produkten som är intressant, då barnets kreativa förmåga syns i processen. Man arbetar med olika projekt som utgår från barnens intressen och därmed också är grunden för projektets tema.” http://www.forskolanviljan.se/vi-inspireras-av/reggio-emilia-filosofin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s