Ljust bröd till bebisen

Bebisbröd!
2 limpor

25 gram jäst
1½ dl mjölk
3½ dl vatten
11-12 dl vetemjöl

Smula ned jästen i en bunke. Värm vatten och mjölk till fingervarm temperatur. Rör ner lite av degvätskan i jästen och rör runt så att den löser sig. Blanda ner resten av vätskan. Häll i det mesta av mjölet (du kan spara ½ dl till utbakningen) och arbeta ihop degen. Använd gärna en hushållsmaskin och knåda den i åtminstone fem minuter. Låt den sedan jäsa under bakduk i 1½-2 timmar.

Ta ut degen på mjölat bakbord och knåda den. Dela den i två delar och forma vardera del till en limpa. Smörj två avlånga brödformar och lägg limporna i dessa. Låt bröden jäsa i ytterligare 1 timme under bakduk.

Grädda dem i ugnen i 200 graders värme i 30 minuter. Låt kallna på galler och skär sedan upp dem i skivor.Receptet hittade jag här : http://www.fitnessochhalsa.se/2012/08/hembakat-brod-till-wilmers-babysmorgasar.html

Varför ge bröd till den lilla? Läs nedan.. 🙂

För 25 år sedan ansågs glutenintolerans, eller celiaki, vara en huvudsakligen genetiskt orsakad sjukdom. Under en period i mitten av 1980-talet började dock svårt sjuka småbarn komma in till klinikerna, och många visade sig ha tarmförändringar som kopplas till celiaki.
Tillsammans med en grupp inom Svensk Barnläkarförening började forskare i Umeå i början av 1990-talet samla in nya fall från 14 svenska barnkliniker, och från 1998 fick de in data från hela landet. När de ställde samman dessa fall med tidigare insamlade visade det sig att andelen barn som nyinsjuknade var betydligt större 1984-96 än åren därefter.Forskarna fann tre faktorer som förklarar det som såg ut som en epidemi.

Den första var att det i början av 1980-talet hade kommit nya rön om att det var lämpligt att minska mängden protein i spädbarnsmat, som välling, gröt och burkmat. Det ledde till att industrin minskade mängden mjölk i produkterna, något som är helt i linje även med dagens kunskap. Men för att fortfarande få en smaklig produkt tillsattes mjöl. Det innebar att halten mjöl i spädbarnsmaten mer än dubblerades.

Ungefär samtidigt kom en ny rekommendation till föräldrar att de skulle vänta med att introducera gluten i spädbarnskosten till sex månaders ålder, i stället för vid fyra månaders ålder. Anledningen var att riktigt små glutenintoleranta barn skulle slippa bli sjuka alltför tidigt. Rådet innebar dock att fler barn började äta högre halter mjöl i samband med att de slutade ammas, något som senare har visat sig vara en riskfaktor.

Resultaten visade kopplingen mellan hur gluten introduceras i spädbarnskosten och risken för sjukdom. Allt fler barnläkare började rekommendera föräldrar att föra in gluten mer gradvis och gärna parallellt med amning. Industrin var också lyhörd och minskade halten vetemjöl i sina produkter.Kosten är här en viktig del. I Sverige har matvanorna ändrats i en allt mjöligare riktning – ut med potatis och havregrynsgröt, in med pasta, pizza, hamburgare och annan mjölmat. Men det kan även finnas andra livsstilsfaktorer.

– Vi har sett att barn från familjer i lägre sociala skikt löper ökad risk, men vi vet inte vad som ligger bakom, säger Anneli Ivarsson, barnläkare och docent i klinisk epidemiologi vid Umeå universitet.”
http://fof.se/tidning/2008/8/den-stora-mjolchocken

”I mitten på 80-talet ändrades kostråden till spädbarn gällande när man skulle börja introducera mat som innehöll gluten. Istället för att börja ge smakprov på mat som innehöll gluten från fyra månaders ålder, som man gjort tidigare, skulle man nu vänta tills barnet fyllt sex månader. Under de följande tio åren fick föräldrar felaktiga kostråd som senare visade sig vara orsaken till att antalet glutenintoleranta barn fyrdubblades.”http://www.vetenskaphalsa.se/fel-kostrad-orsak-till-hog-glutenintolerans/

– Vi drar slutsatsen att sättet att introducera gluten på under spädbarnsåldern påverkar utvecklandet av sjukdomen, säger Annelie Carlsson, som är överläkare på barnkliniken i Lund och ansvarig för den skånska delen av studien, i en intervju till Sydsvenskan.”
http://www.vetenskaphalsa.se/fel-kostrad-orsak-till-hog-glutenintolerans/

”Om barnet får små mängder gluten medan det fortfarande ammas minskar risken för att barnet ska bli glutenintolerant. Senast vid sex månader, och tidigast från fyra månader, bör du därför börja ge barnet lite mat med gluten.” http://www.slv.se/sv/grupp1/Mat-och-naring/kostrad/Spadbarn/#sex

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s