nyttig mat- dyr/ Människorelaterade yrken (vård/ omsorg/ behandling mm.) -lågavlönat.

Idag på förmiddagen jobbar jag på mitt ena jobb, sen ikväll på mitt andra jobb!
Mellan jobben blir det en promenad i solskenet. Härligt!
Frukosten blev bananpannkaka ( recept under kategorin Frukost) bananpannkaka 001, sen till lunch vart det morotsplättar. ( recept under kategori Lunch) Två av mina favvisar på samma dag! 🙂morot 002
Mellanmål fick bli Kesella Kvarg blandad med Funlight Strawberry -så himla gott!!

I skallen just nu sitter jag å tänker på hur det kan vara så skevt i samhället att det värderas så lågt att jobba med/ för människor och deras mående..? Att det är så lågavlönat OSV inom yrken som har med det viktigaste som finns att göra…-Vår hälsa.
Att man ofta tjänar mer inom yrken som är så långt ifrån människan som möjligt.

Högre status..och massa annat j- kla trams. Konstigt att det anses ”bättre/ finare” att exempelvis vilja sitta å bevilja lån eller bära packet, framför att hjälpa människor med deras inre eller yttre problematik.

Gör mig irriterad. En annan grej som är alltannat än bra är ju att det nuförtiden ofta är dyrare om man väljer nyttig mat å frukt å grönt, framför onyttigare mat / snabbmat och godis.
Det borde ju vara billigare ( eller åtminstonde inte dyrare) med det hälsosamma- än det onyttiga ..

Samhället skapar ju dåligt mående.. men vill inte ge dom som väljer att jobba med det dåliga måendet betalt.

Bara lite funderingar……

Så här skriver ” Barnläkarbloggen”
Barnfetman ökar. 30 000-50 000 barn, dvs nästan en halv årskull barn, är så feta att de riskerar att dö i förtid i vällevnadssjukdomar. Svensken dricker 90 liter läsk och äter 17 kg godis per person och år.

I en debattartikel i dagens DN föreslår kost och fetmaexperter en slags skatteväxling, som innebär att de vinster som skulle göras på att höja skatten på socker skulle läggas på en skattesänkning på t ex frukt och grönt.”
Så här skriver dom här.

”95 procent av befolkningen äter mer mättat fett än vi borde, ändå sänks priset på glass, smör och grädde genom subventioner.
För standardmjölken får skolan 1,97 kronor per liter, för mellanmjölken 1,58 kronor och för lättmjölken 1,30 kronor per liter. EU-parlamentarikern Marit Paulsen (fp), som arbetar med miljö-, konsument- och folkhälsofrågor är mycket kritisk till subventionerna inom EU:s jordbrukspolitik.

– Man får mer pengar ju fetare mjölka man serverar. Det går stick i stäv med alla folkhälsorekommendationer och det är helt absurt, säger hon.
Det överskott av frukt och grönt som produceras inom EU, bidrar inte till att sänka priserna.

Tvärtom betalar EU ut stora bidrag till bönderna för att förstöra överskottet. Bidragen kallas återtagsstöd och syftar just till att hålla priserna uppe. I Spanien förstörs exempelvis 6 procent av tomatskörden för att vi även i fortsättningen ska tvingas betala mellan 30 och 40 kronor per kilo.

Frukt marknadsförs inte heller i lika stor utsträckning som exempelvis glass eller godis. Mellan januari och augusti i år marknadsfördes färsk frukt för 23 miljoner kronor. Bara tuggummi marknadsfördes för 77 miljoner och glass för 137 miljoner kronor.

– Det är bara bönderna som tjänar på frukt och grönt. Livsmedelsindustrin har väldigt liten roll där, men det är de som sitter på marknadsföringen, säger Liselotte Schäfer Elinder, forskningsledare på Folkhälsoinstitutet FHI.”

Så här skriver GP.
Vill du äta sunt krävs en tjock plånbok.Det visar GP:s jämförelse mellan vanlig och nyttig mat
”GP konsument fyllde två varuvagnar med jämförbara produkter.I den ena vagnen lades den vanliga maten. I den andra plockades det ner ner mat som marknadsförs som mer nyttig, är nyckelhålsmärkt eller innehåller mindre socker eller fett.
För samtliga 66 varor blir prisskillnaden drygt 15 procent. Ser man bara till nyckelhålsmärkta produkter blir avståndet ännu större – de är i snitt 20 procent dyrare än de vanliga varianterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s