Tallriksmodellen firar 40 år snart! Underbart! Samhället har ju inte förändrats alls sen dess! eller??


1976 kom Britt-Marie Dahlin,- som då¨jobbade på Scan, och var nutritionist och hushållslärare – på idén till tallriksmodellen. Den stöttas sedan 1992 av Livsmedelsverket.
Livsmedelsverket sprider fortfarande den 37 år gamla varianten av modellen.
Den är fortfarande aktuell som prototyp för hur maten läggs upp på tallrikarna i många :skolor, sjukhus och restauranger.
I samband med Livsmedelsverkets regeringsuppdrag att stötta sjukvården har det nu kommit på tapeten att det finns behov av en uppdatering.

– ”På den tiden åt folk falukorv med stuvade makaroner. Grönsaker ansågs vara kaninmat”. Britt-Marie Dahlin, som uppfann modellen, anser att det nu är ”hög tid att anpassa tallriksmodellen till vår livsstil”.

Kanadensaren Craig Wilcox,som leder en stor studie på den japanska ön Okinawa, har visat att befolkningen – som är känd som den äldsta och friskaste i världen – har ätit 11 procent mindre energi än vad de anses behöva enligt den mest kända beräkningsmodellen, kallad Harris-Benedict.
Ändå har de levt ungefär åtta år längre än människor i västvärlden.
Det blir inte bättre av att myndigheterna i Sverige gett oss rådet att äta något mer energi än vad Harris-Benedict säger.
Om de gamla japanerna hade följt svenska rekommendationer så kan man kort sagt säga att det hade de ätit flera hundra kalorier mer om dagen. Craig Wilcox tror inte att det hade gjort dem friskare. referens SvD .

Den tallriksbild som flera generationer svenskar fått inpräntad behöver nu alltså justeras.

Meh!!Vaffedåå? : Well..hör å häpna- sen modellen skapades har svenskarna bytt från fysiskt rörliga yrken, till mer stillasittande skrivbordsjobb. Samhället har ju blivit mer ” bekvämt”. Och mer och mer av det fysiska jobben har ju tagits över av maskiner och hjälpmedel. Samhället förändras dag för dag – att tallriksmodellen håller i ca 40 år säger sig väl självt att det inte kan hålla.?
Tänk bara på en sån sak som att bära runt på mobiltelefonen för några år sedan – man var ju tvungen att vara tynglyftare för att palla med att bära kolosserna 😉 Nu är dom ngt lättare.


På 37 år så är det ju så att vi har hunnit lära oss lite mer angående människokroppen också.

Under mer än 4 årtionden har kolhydrater ansetts vara den mat som ger bäst prestationsförmåga.
Den föreställningen har fortfarande starkt fäste inom idrottsrörelsen..

När kolhydrater passerar mag-tarm-kanalen bryts de ner till glukos (blodsocker). Insulin är det hormon i kroppen som tar hand om glukos. Överskott av glukos lagras i lever och muskler som glykogen (energi i lagrad form). Den glukos som inte blir glykogen lagras som fett vilket på längre sikt kan leda till övervikt.
Kolhydrater indelas i sockerarter, stärkelse och kostfiber. Beroende på formen av kolhydrater så omvandlas dessa olika snabbt till glukos i kroppen. De rena sockerarterna ger oss den snabbaste energin, därför får många av oss ett sötsug på godis eller annan när vi känner behov av snabb energi.

Kolhydrater är vätskebindande. 1 gram kolhydrater binder 2,7 gram vatten.

Matvaror som är särskilt rika på kolhydrater är sötsaker, spannmålsprodukter, potatis och frukt. Om man vill minska kolhydratintaget måste man äta mindre av dessa livsmedel.

ADHD-mat

Lärorika och intressanta texter inom ämnet finns
här
här
här

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s