chokladgodis recept


Då har jag provat att göra rischoklad för 1a gången 🙂 ..och vad ska man säga- det var ju inte så avancerat iaf!
Smälte 200 gram choklad i micron.
Sen blandadae jag i 4 dl rispuffar.
Klicka ut på bakplåtspapper och låt svalna kallt.

Jag gjorde även en egenpåhittad variant. Den blev min favorit! 🙂
Smälte 100 gram choklad, sen blandade jag i tranbär och hackad mandel 🙂
Klicka ut på bakplåtspapper och låt svalna kallt.

På något sätt tycker jag det känns lite mindre onyttigt att gö sitt eget godis 😉 sen är det kul att kladda lite oxå 🙂

Fakta om bäret hittade jag här.
Tranbär
Studier visar på att tranbär är ett av de livsmedel som har störst antioxiderande verkan.
Antioxidanter i tranbär tros kunna förebygga hjärt- och kärlsjukdomar. Ämnen i bären stimulerar tillväxten av nyttiga bakterier som skyddar vår hälsa. Tranbär är en nygammal folkmedicin som får stöd av modern forskning.

Tranbär har traditionellt använts för att motverka urinvägsinfektioner. Moderna studier tyder på att tranbär verkligen har denna verkan då bäret innehåller ett ämne som gör det svårare för bakterierna att fästa, vilket gör att fler av bakterierna sköljs ut med urinen. Tranbär neutraliserar dessutom lukten av urin vilket underlättar för t.ex personer med inkontinensbesvär.
Tranbären är en slags ljungväxter och växer som krypande dvärgbuske på myrar runt om i Norden. Förr användes bären som medicinalväxt för att t.ex sänka hög feber.

De verksamma beståndsdelarna är fruktos, polyfenoler som antocyanidiner, proantocyanidiner, katekiner, en okänd polymer, kolhydrater, fibrer, växtsyror och vitamin C. En mycket välgjord japansk studie visade att särskilt antocyanidinen peonidin starkt ansamlades i urinen efter intag av tranbärsjuice. Den högsta koncentrationen av antocyaniner sågs efter 3-6 timmar efter intaget. Cirka 5% av intagna antocyaninidier och proantocyanidiner kunde återfinnas i urinen inom 24 timmar.
En studie har visat att proantocyanidinerna även skyddar mot kolibakterier som är resistenta mot antibiotika.

Andra studier har visat att tranbär minskar mängden av joniserat kalcium i urinen med upp till 50%. På så sätt minskas även risken för vissa typer av njursten.
Aktuell forskning har visat att tranbärsextrakt även har en hämmande effekt på magsårsbakterien Helicobacter pylori. Mekanismen är hämning av magsårsbakteriens viktiga enzym ureas och genom att hämma bakteriens energibildning. Magsårsbakterien använder sig av enzymet ureas för att bilda basiskt urinämne. Detta neutraliserar magsyran och ökar möjligheten för bakterien att överleva i den annars sura miljön.

Man har också visat att ämnen i tranbär minskar risken för tandköttsinflammation genom att minska vidhäftandet av vissa bakterier som streptococcus mutans och mitis i tandköttet.

En studie har visat att tranbärsextrakt i något högre koncentration kan ha en positiv effekt vid typ 2-diabetes bland annat genom att minska biverkningarna vid sjukdomen. Det finns också rapporter om att tranbär genom sitt innehåll av viktiga antioxidanter har en positiv effekt på hjärtkärlssjukdom.
Sammanfattningsvis har tranbär intressanta effekter vid urinvägsinfektion, magsår och tandköttsinflammation. Experimentell forskning har visat att ämnen från tranbär kan hämma flera cancertyper”. Källa: Prima Vi

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s