32 morötter – 1 ägg

ägg
Under påsken äter vi i Sverige ungefär dubbelt så mycket ägg som under övriga året.

Ägg är ett superlivsmedel och innehåller nästan alla näringsämnen som vi människor behöver för att växa och må bra. Förutom fullgoda proteiner och viktiga fettsyror finns merparten av alla vitaminer, mineraler och antioxidanter i ägg. Det enda som saknas i ägg är vitamin C och kolhydrater.
Ägg har höga halter av viktiga antioxidanter som E-vitamin och selen, men också riboflavin, vitamin A och zink. Även halterna av D-vitamin, folat, niacin och vitamin B12 är höga.

Antioxidanter är kroppens skyddande ”änglar”. De tar hand om de fria radikalerna som kan skada cellerna.
Just D-vitamin, folat och spårämnet selen är viktiga ämnen som det är lätt att få i sig för lite av via maten, men där tillägg av ett ägg om dagen kan göra skillnad.

Inte många tänker på att ägg innehåller fler vitaminer och i högre koncentrationer än de flesta grönsaker. Det kan vara bra att veta även om ägg och grönsaker inte är utbytbara.

En jämförelse mellan ägg och exempelvis morötter visar att det skulle krävas 32 morötter för att få i sig lika mycket selen som i ett enda ägg. På motsvarande sätt skulle det krävas 10 morötter för att matcha mängden E-vitamin i ett ägg eller 3,5 morötter för att uppväga mängden folat. Och fettlösliga vitaminer som D-vitamin saknas helt i morötter.

Ca 95 % av alla svenska ägg är vita och ca 5 % är bruna. Färgen på äggskalet beror på att vita hönor för det mesta värper vita ägg och att bruna hönor i regel värper bruna ägg. Smak och näringsvärde påverkas inte av färgen på äggskalet. Äggulan kan däremot ha olika nyanser av gult beroende på fodrets sammansättning. Ibland kan det också förekomma små brunaktiga fläckar inne i ägget. Det är protein-, mineral- eller pigmentfläckar som är helt ofarliga.

Förvaringstemperaturen har störst inverkan på äggets hållbarhet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader. Man märker på lukten (och smaken) om ägget har blivit skämt och därför bör kasseras.

Ett riktigt färskt ägg är svårskalat, eftersom de olika hinnorna klistrar fast vid varandra. Bäst är att koka ägg, som är minst 7-8 dagar gamla. Äggets ålder får du fram genom att räkna bakåt 28 dagar från det bäst-före-datum, som står angivet på förpackning. Skalningen underlättas om ägget kyls direkt efter kokningen.

Testa hur färskt ägget är
Vill du veta hur färskt ägget är, kan du göra ett enkelt test. Lägg ägget i rikligt med vatten. Pinfärska ägg ligger kvar på botten, ett ägg som är drygt en vecka gammalt börjar resa sig upp ett äldre ägg ställer sig i givakt och flyter upp till ytan. Du kan också knäcka ett ägg och titta på gulan och vitans utseende. Ett färskt, uppslaget ägg har en hög toppig gula med vita liggandes tätt runt om. Du kan också se ett yttre skikt med mera tunnflytande vita.
Infon hittade jag här

Annonser

3 thoughts on “32 morötter – 1 ägg

  1. Ett ägg är näst intill omöjligt att skala om det är för färskt. Hämtar man ett ägg från hönshuset så kan man räkna med att detta kommer halva vitan följa med när man kokat och ska skala även om man kyler det. Men är det två veckor gammalt så släpper skalet och hinnan hur lätt som helst 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s